Amuse-lezers zijn kritische lezers, en menigeen zal dan ook gedacht hebben dat er een typefout in de titel zit; mogelijk dacht je dat het kerststol (met ‘s’) moet zijn. Je had in gedachten iets als:

Wat je niet verwacht had, was iets als:

Het gaat in deze amuse echter om de ’tol’ die de feestdagen c.q. feestmaand met zich meebrengen…
Ik had het overigens ook niet vreemd gevonden als je een andere associatie bij kersttol had gehad. Zo zag ik op oudejaarsdag nog als onderdeel van een kerstversiering het volgende:

Je ziet natuurlijk dat hier gaat om de kersttollen:

En ook was het nog mogelijk dat je dacht aan een tol die je vroeger als kerstcadeau hebt gekregen – al dan niet met liefde gemaakt door een knutselkring:

Het schijnt overigens van bepaalde dialecten nog lastig te zijn om het onderscheid tussen kerststol en kerststal te horen. Daar klink het ongeveer als ‘kerststoal’.

Maar we dwalen af.
Ik zie je ook denken: je gebruikt de woorden Feest(s)tol en Kerst(s)tol wel gemakkelijk inwisselbaar.
Daarbij denk ik overigens dat het nog wat gecompliceerder ligt. Is immers een Paasstol ook niet een Feeststol? Dat roept de meer fundamentele vraag op wat het verschil is tussen een Kerststol en een Paasstol?
“De site Brood.net weet het antwoord: het is bijna hetzelfde. Het is witbrood, er zitten vruchtjes en spijs en noten in. Alleen zit er op een kerststol poedersuiker, en op een paasbrood hoort dat officieel niet.“
Laat ik voor de duidelijkheid even vermelden dat ik niet denk dat er ook een Paas-tol bestaat. En ik denk dat de ’tol’ die een Paasfeest met zich meebrengt ook aanzienlijk minder is dan de Kerst ’tol’ (waarin namelijk ook Sinterklaas en Oud/Nieuwjaar in vervat zitten).
Met onze Hollandse Kerst-tweedaagse zijn de copieuze maaltijden navenant. We eten dan bijvoorbeeld hert(enbiefstuk). Ik bespaar je de visuele associatie met een hertje, en toon hier ons voorgerecht – een (runder)carpaccio:

Nu vraag je je af waarom ik niet het hert(enbiefstuk) afbeeld; dat heeft te maken met mijn associatie met Bambi: die zie je toch niet graag op je bord liggen?

En die associatie met een goed gebakken stuk vlees had je ook niet toen je de wekelijkse inspiratie (‘weekbrief’) voor 4 juli 2021 las? In de publieksversie onder de titel ‘Bouwen aan vriendschap‘:
“Gisteren zag ik een hertje geboren worden. Al na enkele minuten kwam het wankelend op de been en kon het zonder hulp staan en wat stapjes zetten.”
Je zult begin juli net zo min als ik gedacht hebben: “Dat hertje kon met kerst wel eens op mijn bord liggen…”. Die tol is te hoog.
Maar goed, de vraag blijft sluimeren hoe we de ’tol’ voor de feestmaand gaan inlossen. Persoonlijk denk ik dat we goed kunnen aansluiten bij allerhande (!) adviezen die toch ook al voor de bestrijding van corona-kilo’s worden gegeven. Lekker gemakkelijk. Denk aan iets als “In 5 stappen je corona-kilo’s kwijtraken“. De 5e – en laatste – aanbeveling is ‘Wees lief voor jezelf’. Lijkt me de opstap voor een mooie Nieuwjaarswens ‘Wees lief voor anderen – en jezelf’.
1 januari 2022
De Paastol is toch echt wel wat anders voor mij,want daar hoort De (goede)vrijdag bij. Naar mijn idee totaal niet feestelijk.
Even er van uit gaande dat er Paas-stol wordt bedoeld:
Pasen is het feest van opstanding enerzijds,
en van vernieuwing in de natuur anderzijds.
Aan dat laatste kun je de eitjes, (paas)brood en dergelijke verbinden.
Bijvoorbeeld te vieren met een Paasontbijt maar ook in religieuze samenkomsten,
zoals *Goede* vrijdag 😉